Gastroenterološka ambulanta

Gastroenterolog opravi endoskopske preiskave prebavnega sistema z moderno endoskopsko opremo. Opiše sluznico omenjenih organov in morebitne spremembe.

Opravi lahko biopsijo sprememb ali odstrani polipe, ki se pošljejo na histološko analizo. Mesto posega na črevesni sluznici se slika. Posnetek mesta posega je nato na izvidu bolnika, hrani pa se tudi v ustreznem računalniškem programu, kar je izrednega pomena ob naslednjih endoskopskih kontrolah.

Pri gastroskopiji se obvezno določi prisotnost bakterije H. pylori, ki je vzrok ulkusnih težav. Ob pozitivnem testu se svetujeta ustrezna in ciljana antibiotična terapija in ustrezna kontrola.

V gastroenterološki ambulanti opravljamo naslednje preglede in preiskave:

  • gastroenterološki pregled,
  • endoskopske preiskave požiralnika, želodca, dvanajstnika in debelega črevesa,
  • gastroskopijo,
  • kolonoskopijo,
  • kolonoskopijo s sedacijo*
  • odstranitev polipov in biopsijo sprememb na sluznici prebavil s histološko analizo,
  • ugotavljanje prisotnosti bakterije H. pylori in uspešnosti terapije.


*Kolonoskopija s sedacijo

Če ste imeli v preteklosti boleče izkušnje s posegom ali imate prevelik strah pred posegom vam nudimo sedaj kolonoskopijo s sedacijo oz. s pomirjevalom brez bolečin pri posegu.

Kaj pomeni sedacija
Sedacija je zmanjšanje zavesti z uporabo določenih zdravil, ki vplivajo na centralni živčni sistem, in ki med preiskavo delujejo pomirjujoče in uspavalno. Posledično boste med preiskavo pomirjeni, za kratek čas boste mogoče celo zaspali, morebitnih bolečin ne boste čutili.

Zaradi zdravila ne boste imeli neprijetnih spominov na preiskavo, spominjali se jo boste le medlo ali pa sploh ne.

Sedacija je varna za večino ljudi, pri katerih opravimo kolonoskopijo.

Kako se izvaja
Anesteziolog vas bo pred posegom pregledal, nato pa vas bo med kolonoskopijo tudi ves čas nadzoroval (dihanje, krvni pritisk, delovanje srca in vsebnost kisika v krvi), po potrebi pa vam bodo tudi dovajali kisik.

Zdravila boste pred posegom prejeli preko tanke igle, ki vam jo bo zdravnik anesteziolog namestil v veno na roki. Prejeta zdravila začnejo delovati hitro, po posegu pa hitro prenehajo učinkovati.

Med preiskavo boste pri zavesti, lahko pa boste tudi za kratek čas zaspali.

Zapleti so redki in se pojavijo le pri vsakem desettisočem preiskovancu. Najpogosteje pride do začasne in prehodne upočasnitve dihanja ali bitja srca.

Zato bomo med preiskavo redno spremljali krvni tlak, srčno frekvenco in količino kisika v krvi. Če bo potrebno, vam bomo med preiskavo dovajali kisik preko nosnega katetra. Na voljo pa imamo tudi antidot (zdravilo, ki takoj izniči učinke sedativa), ki ga uporabimo ob morebitnem pojavu zapletov.

Domov boste lahko odšli s spremstvom eno uro po preiskavi, po potrebi tudi dalj časa. Ker zdravilo, ki povzroči sedacijo, podaljša reakcijski čas, po preiskavi odsvetujemo vožnjo avtomobila ter uživanje alkoholnih pijač. Priporočljivo je, da si na dan priskave vzamete čas za počitek in se ne vračate na delo.

Naši gostje so povedali:

Priporočamo