Otorinolaringološka ambulanta

Specialist na podlagi anamneze z ustrezno opremo pregleda nos, ušesa in področje grla. Poda mnenje o naravi bolezni in svetuje glede terapije, dodatne diagnostike in kontrole. Pri smrčanju in nočnih zaporah dihanja opredeli, ali je smrčanje posledica sprememb na mehkem nebu, kar se lahko odpravi z ustreznim posegom v naši ambulanti.

V otorinolaringološki ambulanti opravljamo naslednje preglede in preiskave

  • otorinolaringološki pregled,
  • analizo spanja zaradi nočnih zapor dihanja,
  • plastiko mehkega neba pri odpravi smrčanja in nočni zapori dihanja,
  • vestibulografijo, avdiometrijo, tanjšanje nosne sluznice in endoskopijo nosu,
  • odpravo smrčanja in zapore dihanja v ambulantnih pogojih.

Zakaj pride do smrčanja?

Med spanjem se napetost mišic mehkega neba zmanjša in prehodnost nosu se poslabša. Zrak pri vdihu potuje skozi ožino z večjo hitrostjo, posledično pa se zmanjša tlak na stene (Venturijev učinek), kar povzroča zaprtje ožine. Ko se zračni tok prekine, se mehka tkiva ponovno razmaknejo. To nihanje tkiva povzroča zvočne učinke, ki so podobni kot pri pihalih in trobilih. Kronično smrčanje je zelo pogosta težava. Različne raziskave so potrdile občasnost smrčanja pri 45 % odraslih in trajno smrčanje pri 25 % populacije. Milijoni družin tako vsako noč trpijo zaradi motenega spanja.

Ali je smrčanje nevarno?

V ZDA občasno smrči več kot 100 milijonov ljudi, podobne rezultate pa so dale tudi raziskave drugod po svetu. Za večino je to bolj moteče kot pa nevarno. Brez zdravljenja se stanje navadno sčasoma slabša. Tudi le občasno smrčanje je lahko znak nevarne bolezni, tj. zapore dihanja med spanjem – OSA (Obstructive Sleep Apnea Sindrom). Na srečo je precej redkejša od smrčanja, v razvitih državah pa jo odkrijejo pri približno 2 do 4 % prebivalstva.
Bolniki z OSA lahko med spanjem doživijo akutni infarkt srca, čez dan pa so brez moči, kronično utrujeni in pogosto nenadoma zaspijo, kar je nevarno zlasti v prometu.
OSA nastane zaradi zapore zgornjih dihal med spanjem. Ohlapno mehko tkivo v žrelu popolnoma zapre dihalno pot in zrak ne more do pljuč. Dihanje je prekinjeno. Posledica so pogoste prekinitve spanja in nemirno premetavanje po postelji. Diagnozo je mogoče potrditi ali izključiti s poliregistratorjem ali polisomnografom, ki zapiše potek spanja.
Naprava se namesti zvečer pred spanjem. Čez noč zapiše celotno analizo dihanja, število in dolžino epizod, ko bolnik preneha dihati, frekvenco utripa srca, koncentracijo kisika v krvi in položaje telesa. Naslednji dan podatke prenesemo v računalnik in analiziramo.

Kakšne so možnosti zdravljenja?

Konservativni ukrepi
Ureditev telesne teže, opustitev škodljivih razvad (kajenje, alkohol, poživila ...).
Ambulantno zdravljenje smrčanja in zapore dihanja
Sluznico ust in žrela površinsko omrtvičimo z anestetikom. Pozneje zdravnik z injekcijo omrtvi tudi globlja tkiva mehkega neba, jezička in nebnih lokov. Postopek je podoben kot pri omrtvitvi čeljusti ali zoba pri zobozdravniku.
S posebno sondo zdravnik doseže tkivo v mehkem nebu in ga odstrani z različnimi metodami radiofrekvenčne energije.
Bolnik se istega dne kmalu po posegu vrne domov. Upoštevati mora pisna navodila glede prehrane in uporabe zdravil proti bolečinam.

Naši gostje so povedali:

Priporočamo