Tireološka ambulanta

V tireološki ambulanti se opravljajo klinični pregledi ščitnice, ultrazvočna diagnostika, citološka punkcija in laboratorijska opredelitev obolenj ščitnice. Opredelijo se stanje vnetja ščitnice, povečanje in spremembe v strukturi. Tireolog poda mnenje o naravi bolezni ter svetuje terapijo, kontrole in potrebo po dodatni laboratorijski ali drugi diagnostiki. Ob določenih spremembah svetuje operativni poseg na ščitnici ali druge ukrepe: radiojodno terapijo in podobno.

V tireološki ambulanti opravljamo naslednje preglede in preiskave:

  • tireološki pregled,
  • ultrazvok ščitnice,
  • ultrazvočno vodeno punkcijo ščitnice s citološko analizo,
  • določitev ščitničnih hormonov, protiteles in scintigrafijo.

Klinični pregled pri specialistu za obolenja ščitnice. Na podlagi pregleda, opravljenih ultrazvočnih preiskav in laboratorijskih preiskav tega organa tireolog poda mnenje o funkcionalnem stanju ščitnice ter svetuje nadaljnje diagnostične preiskave in po potrebi tudi terapijo.

Dvodimenzionalna ultrazvočna preiskava ščitnice in mehkih struktur vratu omogoča oceniti velikost ščitnice, notranjo strukturo in spremembe na žlezah vratu.

Pod ultrazvočno kontrolo se lahko opravi citološka punkcija struktur v ščitnici, kar je pomembno glede opredelitve, ali je sprememba maligna.

Barvna Dopplerjeva sonografija ščitnice in mehkih struktur vratu neinvazivno opredeli spremembe v prekrvavitvi ščitnice in struktur vratu.

(Analiza krvi se opravi v laboratoriju Adria Lab, scintigrafija ščitnice pa se opravi v ustreznih ustanovah zunaj ambulante.)

Naši gostje so povedali:

Priporočamo