V Cardialovi nevrološki ambulanti uvajamo dodatno storitev, elektromiografijo – EMG

16 februarja, 2023

EMG (elektromiografija) je diagnostična nevrofiziološka preiskava, ki pomaga pri oceni delovanja perifernega živčnega sistema in mišic (okvara korenin, pletežev, perifernih živcev, bolezni živčno-mišičnega stika in mišic). Med preiskavo opravimo meritve prevajanja po motoričnem in senzoričnem nitju ter igelno preiskavo mišic. Obseg preiskave je odvisen od posameznikovih težav.

Najpogostejše težave, ki pacienta pripeljejo do nas, so mravljinčenje in bolečine v okončinah, zmanjšana moč ali zmanjšan občutek za različne vrste občutkov (toploto, dotik, bolečino, položaj sklepov, vibracije ipd.), motnje hoje, bolečina v križu ali vratu z izžarevanjem v okončine (npr. išias) …

Preiskava nam lahko odgovori na več vprašanj – ali sploh gre za okvaro perifernega živčevja, kakšna je okvara in kje je mesto okvare. Pogosto nam lahko pomaga tudi pri etiološki opredelitvi.

Preiskavo v Cardialu izvaja Majda Zaletel, dr. med., spec. nevrologije, ki je v nevrološki ambulanti začela z delom z letošnjim letom. EMG zdaj nudimo v Skupini Diagnostični center Bled na 3 lokacijah: v Neuroedini v Novem mestu, v Cardialu v Ljubljani in v MTC Fontani v Mariboru.

V Cardialovi nevrološki ambulanti sicer poleg EMG izvajamo tudi specialistične nevrološke preglede in bTCD – transkranialno doppler sonografijo. Več informacij TUKAJ.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×