Proktološki pregled s proktoskopijo/rektoskopijo

Proktološki pregled s proktoskopijo/rektoskopijo

Po pogovoru s specialistom proktologom sledi tudi pregled, zdravnik si področje lahko ogleda tudi s proktoskopom (kratka cevka z lučko) ali rektoskopom (nekoliko daljši inštrument od proktoskopa). Za proktološki pregled ni potrebna predhodna posebna priprava doma. Čiščenje črevesja ni potrebno, saj se ob pregledu pregleda le zadnjih nekaj centimetrov črevesja in v tem predelu se blato običajno ne zadržuje.

Pregled se prične z opazovanjem, pri katerem se išče nepravilnosti, ki so vidne s prostim očesom in brez tipanja. Pregled se nadaljuje s palpacijo oziroma tipanjem okolice zadnjika, analnega kanala in rektuma. Sledi pregled z inštrumentom, »proktoskopom« ali »rektoskopom«.

Proktoskop je nekaj centimetrov dolgo votlo ogrodje, v katerem je vodilo. Med preiskavo se lahko opravi tudi manjše posege oz. podvezovanje notranjih hemoroidov ali se odvzame vzorec tkiva za nadaljnje preiskave.

Rektoskopija je endoskopska preiskava končnega dela črevesa – danke, z neupogljivim endoskopskim inštrumentom – rektoskopom. S preiskavo se ugotovi in opredeli bolezni končnega dela črevesa – rektuma (krvavitev iz prebavil, pojav sveže krvi v blatu, težave v zvezi z hemoroidi, pri vnetjih, razpokah v predelu zadnjične odprtine, pekočih bolečinah, srbenju v predelu zadnjične odprtine in motnjah odvajanja).

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Lokacija preiskave:

  • Ljubljana | Dvorec Sela, Zaloška cesta 69, 1000 Ljubljana
Naročite se samoplačniško
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×